Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

week 47-2021

23-11

Jarig!

Ik ben goed verwend. Van de kinderen had ik al verf gekregen vorige week. Van Ira kreeg ik twee mooie Amarylissen. Van Henriette en mijn tante heb ik geld gehad waarvan ik twee boeken ga kopen. Agnes had een kerstman gehaakt, die kon gelijk mijn boompje in. Van Margriet kreeg ik een zuurkoolpot. Van ma en Marc ook geld. Daarvan heb ik de online cursus van Ian Fennelly gekocht: Urban sketching voor beginners. Anja nam me mee naar de schouwburg in Cuijk, daar trad Stef Bos op. Wat een geweldig optreden was dat zeg. Ik had me nooit zo verdiept in zijn liedjes maar echt een dijk van een artiest. Rien stuurde wat over de post, dat was ook een leuke verrassing: stempels en metallic twinmarkers vergezeld met een prachtige zelfgemaakte kaart.

27-11

Vandaag in de weer geweest om de zuurkool pot te vullen. Gelukkig hebben we YouTube want anders had ik geen idee gehad hoe ik het doen moest. Margriet wist het ook niet meer precies. Die pot komt van haar vader die onlangs is overleden. Ik moest hem grondig schoonmaken met soda dat wist ze nog wel te vertellen en de stenen drie keer uitgekookt (dat las ik ergens op internet). Eerst met water, toen met water en soda en nog een keer met water. We zullen zien wat het wordt. Er zitten vijf witte kolen in en Keltisch zeezout omdat ik dit zout lekker vind en bovendien ongeraffineerd is. Ongeveer vijf kilo aan kool. Als het lukt dan begin ik er volgend jaar natuurlijk vroeger mee want het moet nu minimaal zes weken fermenteren in die pot. Ik heb ook een portie in een weckpotje gedaan, volgens het filmpje op Youtube moet dat wel binnen een week klaar zijn.

Ongeveer 18 gram zout per kilo kool. Dan moet je de kool kneuzen/kneden/knijpen zodat het vocht uit de kool zich mengt met het zout.

In de pot doen en goed aandrukken.

Afdekken met blad.

De stenen erop leggen.

Deksel erop en de rand vullen met half water en half azijn. Dat is dan het zgn waterslot.

En een portie in een weckpotje gedaan. Dat moet met een week goed zijn....

Wordt hopelijk smakelijk vervolgd.