Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 40-2019

30-9

De reis naar Schotland staat voor de deur dus ik ben de (foto-) spullen bij elkaar aan het zoeken.

1-10

Vandaag vertrekken Marc en ik naar Schotland. We varen van IJmuiden naar New Castle Upon Tyne. Het slapen aan boord verloopt wat minder succesvol. Dat wil zeggen, de hut en het bed zijn prima maar ik voel me bij elke golf bijna uit het bed rollen. Het is net zoals in een vliegtuig tijdens een lange vlucht. Je doezelt af en toe wel een beetje weg maar van echt slapen is geen sprake.

Klaar om aan boord te gaan.

A room with a vieuw.

Blij dat ik hier niet hoef te wonen... in IJmuiden.

Niet één maar twee rode bootjes!

2-10

We komen rond 9.00 uur aan in New Castle. Na auto en paspoort controle gaan we op pad. Het links rijden gaat beginnen! Na het verlaten van de boot krijg je vlak achter elkaar drie rotondes. Dat is vast om te oefenen! De eerste voelt raar aan, de tweede gaat al beter en na de derde heb je de slag te pakken. Het viel me vandaag nog niet tegen om voor het eerst links te rijden. Ook aan het eind van de dag rond het drukke Edinburgh ging het goed. Slechts één keer een afslag gemist waardoor we even terug moesten. Wat opvalt is dat er vergeleken met Nederland weinig vrachtverkeer is.

Het weer bij aankomst is prachtig! Wel fris maar volledig blauwe lucht.

We passeren de Schotse grens.

Hier kopen we bij een soort friteskot een vette hap als lunch.

We bezoeken het havenplaatsje Eyemouth aan de oostkust en maken daar een wandeling. Het waait er behoorlijk.

Je kunt aan de opspattende golven en aan de opbollende jas van Marc wel zien hoe hard het waait.

We rijden verder nog door het plaatsje Haddington maar stappen hier niet uit om vervolgens naar ons eerste overnachtingsadres te gaan. Hotel Pitbauchlie House in Dunfermline.

3-10

Vandaag reizen we van Dunfermline naar Grantown-on-Spey. We vermijden zoveel mogelijk de snelweg en kiezen voor binnendoor weggetjes. We komen dan door Nationaal park Cairngorms. Wij vinden het er mooi, hoewel het enigszins kaal is. Er staan vrijwel geen bomen en alles is bedekt met een groene laag in diverse tinten. Ook groeit hier veel heide maar die was nu al uitgebloeid. Her en der riviertjes of stroompjes al dan niet met een oud bruggetje erover. Druk is het er nu zeker niet. (Gelukkig maar des te meer ruimte is er vrij voor ons).

Maar eerst bezoeken we Scone Palace in Perth. Erg mooi zowel van binnen als de tuinen rondom. Helaas mocht je binnen geen foto's maken. Er is o.a. een prachtige collectie ivoren beelden en spiegels te zien.

Even een 'ilegale' foto. Mooie warme tinten overal in dit Paleis.

En waar anders dan in Scone Palace zou je beter scones kunnen eten??

Grote Dalia's.

Ergens onderweg maar nog niet in het nationaal park.

50 tinten groen.

Hier zijn we dan in het nationale park Cairngoms.

4-10

Na een goede nachtrust èn een heel goed ontbijt gaan we aan de wandel vandaag. We maken aan beide zijden van het stadje Grantown-on-Spey een wandeling. Het laag gelegen stuk langs de rivier en een stuk bos en het hoog gelegen gedeelte met uitzicht over het stadje. We komen ook langs een oude begraafplaats. Zoals uit een aantal grafstenen blijkt is 56 een risicovolle leeftijd...

Vreselijk wat deze (groot)-ouders mee maakten...

5-10

We rijden van Grantown-on-Spey via Inverness (waar ik even naar een boekwinkel moet) naar Dunvegan op Skye. Net voor we Skye oprijden bezoeken we eerst nog één van de bekendste en meest gefotografeerde kastelen van Schotland het Eilean Donan Castle. Vandaag hebben we trouwens de eerste regen. Het regent dus heus niet altijd in Schotland. En overigens wil ik bij deze ook gelijk het tweede misverstand uit de weg ruimen: Het eten is hier ook lekker, ik heb zelfs een hapje haggis en black pudding geproeft. Wel lekker maar waar het van gemaakt is staat me niet aan... (het zit dus tussen de oren).

Ook vandaag mijden we de snelwegen en nemen de route 'bovenlangs'. Een stuk van die route heeft maar een enkele rijbaan met her en der inhammen om elkaar te kunnen passeren.

En dan zijn we hier op Skye.

Er stond een echtpaar die hier 10 jaar geleden op de brug getrouwd zijn en het vierden met deze fles whisky.

Klik hier voor het vervolg.