Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 3-2017

15-1

Dit is alweer dag 5 van het zuurdesembrood. Zie week 2-2017wat er aan vooraf ging.

Vandaag doe ik in een kom:

225 gr biologisch tarwemeel

225 gr biologisch speltmeel

100 gr bloem

2 theelepels (ketisch zee)zout

250-350 gr water

Ik kneed dit tot een bal. Ik hoop dat dit uiteindelijk goed gaat want ik had een behoorlijk plakkerig deeg en heb er wat tarwemeel bij gedaan. Beginnen dus met minder water. Ik doe het deeg weer terug in de km, theedoek erover en zo'n 8 uur laten rijzen op kamertemperatuur.

De starter 'voed' ik weer met 100 gr roggemeel en een beetje water zodat het weer zo dik is als Griekse yougurt. Ik dek hem weer af met een theedoek. Mocht dit broodje mislukken kan ik nog een gokje wagen.

Het brood moest in de bakvorm en daar weer zo'n 8 uur rijzen.

16-1

Dag 6

Vandaag ga ik toch het brood maar bakken ondanks dat het amper of niet is gerezen. Het moest een half uur in de oven maar ik verleng de tijd omdat het echt nog niet gaar is. Uiteindelijk haal ik na zo'n 45 minuten uit de oven. Beetje open gebarsten. Nog niet echt een succes. Korst is erg hard en het is niet echt een brood waar je de show mee steelt. Het is te eten maar niet om over naar huis te schrijven. Denk dat het is mis gegaan met teveel aan water. Deeg was te nat en te plakkerig. Ik heb nog wat van dat starter staan, als dat een beetje wil gaan bubbelen dan ik nog een poging wagen later deze week. En anders toch maar zo af en toe naar de Duitse bakker.

18-1

Berry en Henriëtte komen eten en ik heb bruine bonensoep gemaakt. Ze nemen nog een bak mee en de rest gaat in de vriezer voor de rest van de winter.

17-1

Vandaag vieren Margriet en ik onze beugelvrije bekkies met een lunch. Twee jaar geleden gaf ze mij net het laatste zetje wat ik nodig had toen ze opeens met een beugel voor me stond. Ik beloofde haar toen dmv van die gekke kaart dat ik haar uit zou nodigen voor een lunch als we allebei klaar waren met de beugel. Vandaag was het dan zover. Gegeten bij 'Beide zussen' in Huissen. Een aanrader.

(Telefoonfoto's).

Eindelijk alles op een rijtje. Dappere dames zijn wij. (Vind ik).

20-1

Vandaag een tweede poging gedaan om een goed zuurdesem brood te bakken... en tadadada! Tromgeroffel!! Gelukt! En hij is heerlijk.

Zo zag het deeg eruit nadat hij een dag heeft gerezen. Van de week was het deeg niet eens omhoog gekomen maar nu wel! Hij is klaar om de oven in te gaan. Eerst 5 minuten op 225 gr en daarna nog 25 minuten op 200 gr.

Klaar! Mooi hè! Daar kan een bakker nog wat van leren.