Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 27-2019

30-6

In het plantsoentje tegenover mijn huis.

Pentacon 50 mm F 1.8 op de Pentax K10

Met deze lens ben ik al heel snel vrienden geworden!!

Dit is waar ik naar toe wil werken!! Langzaam maar zeker krijg ik door hoe ik het aan moet pakken. Deze drie vind ik zelf erg mooi in zijn bokeh en in zijn licht. Niks geen Photoshop behalve dan een handeling met het logo die ik kant en klaar gebruik voor iedere foto hier op de website.

1-7

Vanmorgen om 7.00 uur met Henriëtte op pad. Deze ochtend probeer ik drie lensjes. Helaas waait het erg hard.

Pentacon 50 mm F 1.8

Dit is een uitsnede van bovenstaande foto.

Helios 58 mm F 2

Ik voel een beetje vriendschap opkomen tussen mij en de Helios lens...

Dubbelopname.

Ja, het gaat uiteindelijk goed komen tussen mij en deze lens. Maar het kost wat tijd.

En als laatste deze ochtend gaat de Takamur 55 mm F 2 erop. Met deze lens was ik vrijwel gelijk vrienden.

Even terug naar dat klaproosje. Dat stond in mooi licht en enigszins in de luwte. De wind was toch een tamelijke spelbreker deze ochtend.

Vanmiddag een stukje gelopen met de Jupiter-11 / 135 mm F 4 uit de USSR lens op de K10. Daar ben ik ook vrienden mee. Haarscherp en een mooie kleurweergave.

Zomaar een mevrouw die ik tegen kwam. Ze wilde wel even poseren zodat ik de lens kan proberen. Ik heb nog twee andere mensen aangesproken maar die wilden niet. Dan zakt me de moed weer in de schoenen. Volgende keer beter.

De buurvrouw een straatje verder die altijd met de hond langs komt.

De hortensia's bij Monique in de tuin.

Het sedum komt al goed overeind. Van de foto zelf word ik een beetje wiebelig, te drukke achtergrond.

2-7

De verzameling oude lensjes en een converter groeit gestaag. Hier en daar nog met mooie doosjes om ze in te bewaren. Ik gebruik mij oude K 10 om te experimenteren.

Vandaag eet ik boontjes uit eigen tuin!

Frits is de gulle gever van een paar van die lenzen. Dus toen hij buiten was en ik toevallig thuis kwam met de Jupiter-11 / 135 mm F 4 op de camera deze foto gemaakt. Ik ben verrukt over de scherpte en bokeh (mits ver genoeg in de achtergrond) van deze lens.

Behalve boontjes uit eigen tuin heb ik ook een tomatenplant en een courgette plant. Leuk, ik begin er lol in te krijgen.

En dan heb ik nog een tweede Pentacon 50 mm F 1.8. Beide lenzen komen van Rita, eentje heb ik er gekocht. Ik mag zelf uittesten welke. Volgens haar zijn ze allebei hetzelfde gebouwd.

Een rondje door de buurt.

Pentacon 50 mm F 1.8

Alles op F 1.8 gefotografeerd, dat is echt op de mm scherpstellen. Door de wind waren er helaas nogal wat onscherpe foto's. Morgen op herhaling.

4-7

Vrij dagje en een beetje aangelummeld. Voor de middag Ira op visite, na de middag Helios, Domiplan en Braun. Ik vind nog steeds de Helios de meest lastigste lens van die analoge lensjes die ik nu heb. De Domiplan daar heb ik een haat/liefde verhouding mee. In bepaalde omstandigheden vind ik hem verrassend maar soms ook te druk en streperig in zijn bokeh. Ik kan hem ook niet echt goed testen want hij kan alleen in F 2.8

Helios.

De Domiplan.

En dan heb ik deze gemaakt met de Braun color ultralit 50 mm F 2.8 met een klein tussenringetje. Die laat ik er voorlopig maar eens standaard opzitten want met dit iniemini lensje kun je pas scherpstellen op 1 meter afstand. Dan kom ik nooit dichtbij genoeg natuurlijk. Verder moet er nog een klein verloopringetje op om van 42 m naar 39 m terug te brengen anders past het weer niet op mijn adapter. Nog niet zo slecht deze opname.

Maar veel meer haal ik er ook niet uit... Je kunt ook maar op één afstand scherpstellen met die tussenring dus er valt niet veel te spelen. Zonder tussenring is alles te ver weg en op oneindig werkt ook niet. Kortom een lensje alleen geschikt voor kortbij fotografie waarbij de achtergrond zo'n 20-30 cm weg is. Dan lijkt het nog wel wat.

Kort samen gevat de top 5 tot nog toe:

1) Gedeelde plaats voor de Pentacon 50 mm F 1.8 en de Takamur 55 mm F 2

2) De Jupiter 11 / 135 mm F4

3) Helios 58 mm F 2

4) Domiplan 50 mm F 2.8

5) Braun color ultralit 50 mm F 2.8

5-7

Meloen met de Pentacon 50 mm F 1.8 op F 4 denk ik. Of F 5.6 Helaas geeft de exif op de computer die informatie niet, alleen de sluitertijd kan ik terug zien.

En nog even wat anders. Laatst deze mooie kasjmir sjaal gekocht. Ik had eigenlijk het plan om hem in te laten lijsten en aan de muur te hangen maar bij nader inzien is de dame me op deze manier te prominent aanwezig. Voorlopig drappeer ik haar op de stoel en ga ik de sjaal fijn dragen als het weer koud is.