Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 25-2017

Vervolg van Elzas/Rijnfietsroute.

Wat er vooraf ging...

18-6

Iets ten noorden van Straatsburg - Rülzheim 92 km.

Vandaag ga ik dan beginnen aan de Rijn fietsroute. Paul zet me (met pijn in zijn hart) ergens op de route af net iets ten noorden van Straatsburg. Ik moet even uitvissen welke kant ik op moet fietsen, want de route gaat uiteraard twee kanten op. Ik moet in noordelijke richting maar ik heb natuurlijk zo geen flauw benul welke kant dat op is. Vragen is lastig, de Fransen blijven Fransen en spreken alleen Frans. Kaart erbij, bordjes lezen en na enige tijd zit ik op de goede weg. Na zo'n 42 km komt dan eindelijk voor het eerst de Rijn in beeld. Als ik zo'n 75 km heb gefietst ga ik op de gps een camping opzoeken. Pff... de dichtsbijzinde camping is nog eens 15 km! Nou vooruit dan maar. Als ik daar aan kom staat er een schreeuwerige receptioniste aan de telefoon en de camping is behuisd met tokkies. Ik krijg een plekje helemaal achter op het zgn tentenveld, wat eigenlijk een hondenuitlaatplaats is voor de vaste kampeerders hier en een heel eind van het toiletgebouw af. Hier heb ik geen trek in. Wat nu? Ik ga mijn geld terug vragen en ga in het dorp op zoek naar een vrije kamer of iets dergelijks. Het is ondertussen al 19.00 uur geweest en ik word moe. Gelukkig heb ik al wel gegeten ergens onderweg. Een kamer is ook niet voorhanden dus het wordt een hotel. Niet echt wat ik voor ogen had maar het zij zo. Kan ook moeilijk onder een brug gaan liggen. Mijn fiets kan gelukkig wel binnen staan en een douche en wc heb ik op de kamer.

Hij lacht wel een beetje maar hij vindt het moeilijk mij hier achter te laten....

Hè, hè daar is dan de Rijn!

19-6

Rülzheim - Biblis 89 km.

Door dat gezoek naar een camping gisteren ben ik helemaal van de route af. Ik zet de gps aan richting Ludwigshafen. Het duurt lang maar op een gegeven moment zit ik weer op de route mede dankzij een alleraardigst Braziliaans meisje die hier al 14 jaar woont en met me mee fietst. Het gaat een tijdje goed met de bordjes volgen maar de Rijn zie ik amper of niet. Dat fietspad ligt er hier zeker niet strak langs. Maar ik ben al lang blij als ik op een fietspad zit want soms moet ik over een bundesstrasse. In Worms aangekomen ga ik op zoek naar een camping met de gps. Toevallig de camping die ik gisteravond op de Ipad had opgezocht. Hiervoor moet ik de Rijn oversteken naar de oostzijde, zit ik dus weer van de route af. Niet getreurd ik heb een mooi plekje onder een boom aan een meertje. Eten kopen in het dorpje, koken en afwassen. Ik leen een emmer bij iemand en was mijn fiets. Die heeft de eerste twee dagen onder een boom gestaan waaruit iets plakkerigs viel. Die maak ik nu schoon. De route voor morgen naar Bingen inclusief een camping zet ik in de gps. Het Braziliaanse meisje zei dat het daar wel mooier wordt want tot nog toe is er niet veel aan.

Boterham eten. Het is echt wel zaak wat bij je te hebben want veel horeca kom ik niet tegen.

Toch wel handig als er een tafel en wat stoelen staan voor algemeen gebruik.

20-6

Biblis - Wiesbaden 83 km.

Om 6.15 uur ben ik klaarwakker. De vogeltjes fluiten en het is wederom prachtig weer. Ik lag niet zo lekker vannacht. De tent stond niet helemaal vlak dus ik rolde steeds een beetje weg. Ik ga afbreken/inpakken en dan ontbijten. Om 8.30 fiets ik weg. Ik voer Bingen in op de gps. Ik kom weer op de route en volg de bordjes. Er zit ergens een stremming/omleiding maar warempel dat gaat me helemaal goed af! Vandaag is het eindelijk een mooie route. Door landerijen, wijngaarden en leuke plaatsjes. Ik eet brood onder een verkoelend afdakje ergens in een wijngaard en raak ik gesprek met twee Duitse heren die de route de andere kant op fietsen. Eén van hen heeft maar één arm. Knap hoor. Hij heeft geen aangepaste fiets alleen zijn remkabel omgezet. Vlak voor Mainz gaat het weer mis met de bordjes. Een man ziet mijn twijfel en wijst me de weg. Ik zoek een camping op de gps. Die is bij Wiesbaden, aan de oostkant van de Rijn en tegenover Mainz. Ik doe wat boodschapjes en ga naar de camping. Dat is nog even zoeken want hij is nog een stuk verder dan dat de gps aan geeft.

21-6

Wiesbaden - Spay (bij Boppard) 92 km.

Wat een herrie was het vannacht! Vliegtuigen, treinen, schepen! Maar het allergste waren de aanhoudende sirenes en de helicopter tussen 00.00 en 01.30 uur. Ik hoorde dat er iemand te water was geraakt maar dan kun je toch tijdens het zoeken wel de sirenes uitzetten?? Afijn ik heb toch weer zin in de volgende etappe en voor 8.30 zit ik al op de fiets. Gelijk op de route, dat is fijn. Wel aan de oostzijde van de Rijn nu. Ook vandaag een mooie route. Veel langs de Rijn met uitzicht op leuke plaatsjes en wijnbergen. Ik kom voorbij de Loreley bocht als het 13.00 uur is. Vlak daarna Sankt Goar. Ik had eigenlijk gepland hier een camping te zoeken maar ik heb pas 60 km en het is nog vroeg. Ik spreek wat Nederlanders aan die langs me lopen en zij weten me te vertellen dat er net buiten Boppard ook een mooie camping is ongeveer 20 km verderop. Dat moet lukken. Er is op deze camping een zwembad. Ik heb helaas geen badpak mee maar pootje baden is ook even lekker.

Ik ga weer naar de westzijde van de Rijn.

Camping in zicht !

Ik kreeg van mede fietsers de tip om met deze hitte geen vers vlees te kopen maar vacuum verpakte gerookte vleeswaren te gebruiken, of blikje vis ivm de bederflijkheid met deze hitte. Ook diepvriesgroente kan een idee zijn. Tegen de tijd dat je gaat koken is het grotendeels ontdooid.

22-6

Spay - Ramagen 72 km.

Vannacht ook weer niet zo best geslapen. In dit gedeelte van de Rijnroute zit je in een soort dal. Aan weerszijden heb je een spoorlijn waar aan beide zijden om de paar minuten een goederentrein langs komt. (Dag en nacht!) De Betuwelijn is er niets bij. Het maakt veel herrie. Ook het autoverkeer komt vlak langs de camping. (Er is ook niet meer ruimte). Ik zit om 8.15 uur weer op de fiets. De route is weer mooi. Dit gedeelte van de Rijn behoort tot werelderfgoed. Ik passeer Koblenz zonder noemenswaardige hoogtepunten te zien. De route leidt je er in no time langs op. Niet getreurd, ik ben daar eerder al eens geweest en toen heb ik wel van alles gezien. Rond 14.00 uur komen er donderwolken opzetten. Ik fiets langs een camping maar die ziet er tokkie-achtig en ongezellig uit. Ik spreek iemand aan waar de volgende camping is. 10 km verderop zijn nog twee campings. Dat ga ik doen. De eerste de beste camping neem ik. Ik doe boodschappen en maak een beetje een vaag potje eten. Gelukkig is het niet gaan onweren en hooguit een paar drupjes regen.

De theezakjesvraag van vandaag... Wie zou dat nou zijn?

Hier mag iedere wandelaar of fietser een fles bronwater halen.

23-6

Ramagen - Leverkusen 64 km.

Rond 8.15 ben ik weer klaar om te gaan. De route is niet mooi vandaag. Heel vaak over industrie terreinen en regelmatig ben ik de weg kwijt omdat er geen bordjes staan of ik ze gewoonweg niet zie en ik het weer moet vragen. Ik kom in Keulen langs De Dom. Een stukje voorbij Keulen fiets ik langs een camping. Eigenlijk ben ik het een beetje zat voor vandaag. Er is harde tegenwind, ik zie amper wat anders dan industrie gebied en de gps verteld me dat de volgende camping 15 km verderop is. De keus is dan snel gemaakt. Ik neem deze camping. De tent zet ik op pal aan de Rijn. Hoera er is geen spoorweg hier! Ik doe wat boodschappen in het voorgaande dorpje, zet thee en ga bootjes kijken. Rond 17.00 komt er een man aan, ook op de fiets. Blijkt ook een Nederlander te zijn. Hij zet een soortgelijke tent op als de mijne. We kletsen wat over en weer en ik kook weer zo'n vaag potje eten. Na het eten ga ik douchen. Ondertussen heb ik besloten de Rijnroute te laten voor wat hij is. Ik heb contact gehad met Agnes en zij zegt me dat er nu inderdaad veelal industrie komt. Daar heb ik geen trek in. Ik besluit om richting Venlo te fietsen morgen.

24-6

Leverkusen - Nettetal 82 km.

Ondanks dat er geen spoorlijn was afgelopen nacht toch niet zo best geslapen vanwege de harde wind. Vanaf Neuss keer ik de Rijn letterlijk de rug toe. Met behulp van de gps ga ik eerst naar Viersen en dan richting Venlo. Een ongezellige omgeving, wel hoofdzakelijk over fietspaden (vol hobbels) en tamelijk veel tegenwind. Ik zoek een camping en kom uit in Nettental, zo'n 6 km voor Venlo. Niet echt een leuke camping. Ik sta een heel eind van het toilet en douche gebouw af en om me heen zijn het allemaal seizoensplaatsen ingebouwd door heggen en corniferen en waar niemand zich laat zien. Als ik uit de douche kom en denk ik zal eens een stukje gaan lopen begint het te regenen. Ik zet mijn stoeltje dan maar in het tentje en lees wat. Dat maakt me suf en ik lig dan ook vroeg op bed.

Het is me weer gelukt één of ander vaag gerecht te maken.