Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 25-2015

14-6

Met Agnes en Anja ga ik 16 dagen naar Griekenland. We gaan Athene aan doen en de eilanden Paros, Santorini en Naxos.

We hebben een vroege vlucht. Op het vliegveld pakken we de metro naar het hotel. Gelukkig heeft Anja goed haar huiswerk gedaan. Ze heeft al uitgezocht welke metrolijn, waar we moeten overstappen en dat er een drie persoons kaartje te koop is. Nadat we onze spullen in het hotel hebben gezet kopen we een kaartje voor de hop on, hop off bus en maken de volledige ronde zodat we een beetje kunnen bedenken wat we morgen willen zien. Het kaartje is 2 dagen geldig dus dat is handig. Uiteindelijk stappen we uit bij het Monastriaki plein waar we gaan eten en wat rond lopen. Daarna gaan we terug naar het hotel waar we nog een poosje op het dakterras vertoeven met uitzicht op de Acropolis.

15-6

We kiezen alledrie iets uit wat we gisteren in de rondtour hebben gezien vanaf het dak van de bus om van dichtbij te bekijken. Natuurlijk de Acropolis want je kunt toch moeilijk zeggen dat je in Athene bent geweest en de Acropolis niet heb bezocht. De haven en de bibliotheek komen ook op het lijstje. Eerst de Acropolis... ai ai het zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik vind het een aanfluiting. Het is één grote bouwput en zo'n beetje alles staat in de steigers.. Een grote hijskraan midden in de Acropolis spant de kroon. De haven waar de bus heen rijdt daar is niets te zien, dus we blijven zitten en de bibliotheek daar mag je wel in maar pas na heel veel handelingen zoals je tas inleveren, je aan melden bij een computer en je paspoort achterlaten en geen foto's maken. Agnes heeft haar paspoort niet in de tas dus we kijken alleen even door de deur. Het ziet er wel prachtig uit, zoals je mag verwachten van een oude bibliotheek met wanden vol prachtige in leer gebonden boeken, zo'n rond dak etc. We verruilen de bieb dan voor de overdekte vlees/vis markt die dan overigens al bijna gaat sluiten als wij er zijn.

Ik heb met bovenstaande foto's geprobeerd de renovatie buiten beeld te houden maar de werkelijke aanblik was dit:

16-6

Om 6.30 uur gaat de wekker af. Aankleden en wegwezen uit het hete en drukke Athene. De chauffeur staat keurig op tijd voor de deur om ons naar de boot te brengen. Vandaag varen we naar Paros. Op de veerboot nestelen we ons ergens op het achterdek. Om 12.30 uur komen we aan op Paros. Direct bij het verlaten van de boot krijg ik het 'Griekse' gevoel wat ik ken van de plaatjes. Knalblauwe lucht, een wit molentje en witte huisjes met blauwe luikjes. Dimitiri van het hotel haalt ons op en krap 10 minuten later zijn we bij het hotel. Een prachtig hotel met een mooi zwembad en gezellige zitjes overal. Daar vertoeven we de rest van de middag. 's Avonds eten in het dorp aan zee, mama in de keuken, kinderen in de bediening en papa... papa doet niet zoveel, beetje toekijken en klanten binnenhalen. We regelen ook nog een huurauto die dezelfde avond nog wordt gebracht. Niks geen moeilijk gedoe met creditcard, gewoon cash afrekenen en achterlaten bij het hotel als we weer gaan. Ik hou d'r van.

Wij zitten al in het hotel als de boot weer weg vaart.

17-6

Vanmorgen om 7.30 uur opgestaan en na het ontbijt vertrokken met het wagentje. Als eerste rijden we naar Marmera. Een pittoresk dorpje met marmeren straatjes die keurig schoon geschrobt worden. We praten hier er daar wat met de plaatselijke bewoners, krijgen ergens een glaasje water te drinken en een paar perzikken te eten, Anja maakt een dansje met een heer op leeftijd, we steken een kaarsje op in de kerk en drinken een flesje water bij de plaatselijke kroeg.

We komen er heus wel hoor...

Molos, een plaatsje met een klein vissershaventje.

In Piso Livadi Logaras hebben we gepicknickt aan het strand en wat rond gelopen.

Je ziet ze overal hangen te drogen, die inktvissen, soms alleen, soms hand in hand...

Dan rijden we via verharde en onverharde wegen naar Ampelas. Soms maken we een fotostop.

Ampelas.

We drinken hier wat op een terras en Agnes neemt een duik in zee.

Tenslotte rijden we naar Naoussa. Een toeristisch stadje met drie haventjes. Hier eten we ook. Agnes en ik eten zongedroogde makreel die op de gril is gebakken, verrassend lekker. Anja gaat aan de inktvis. Ik mag proeven. Mwha... Ik moet gelijk aan Maud denken. Ooit zei ze een keer toen ze iets proefde: 'het veert terug met kauwen'. Nou dat deed die inktvis dus ook, niet mijn ding.

Deze dingetjes worden aan de Griekse kinderen gegeven bij hun eerste communie.

Niet mijn wijn... We hebben een duidelijke taakverdeling. Agnes beheert de gezamelijke financieën, Anja navigeert en ik ben de Bob.

18-6

We rijden als eerste naar Kostos. Wederom een pittoresk dorpje. Daarna naar Lefkes een grotere plaats midden op het eiland. Met Agnes loop ik daar een rondje. Anja voelt zich niet zo lekker, waarschijnlijk iets gegeten waarvoor ze allergie heeft. Zij nestelt zich op een terrasje en bekijkt de dorpsjeugd die zich amuseert met waterballonnen. Er zijn leuke winkeltjes. Ik koop een armbandje voor Rosanna, een bloesje en een rood bootje koelkast magneetje. Misschien wel de eerste van een verzameling. We kopen fruit en yoghurt bij een pieklein winkeltje en rijden de plaats weer uit en willen naar de molens die we op de heuvel zien staan. We gaan daarvoor de onverharde weg op... Helaas stopt de weg en kunnen we niet bij de molens komen. We eten daar ergens het fruit en de yoghurt op. Hierna zoeken we een strand op. Dat wordt Faragas in het zuiden. We huren een ligbed en zwemmen wat. Rond 17.30 uur verlaten we het strand en rijden langs de kustweg tot Alyki. Daar is echter niet veel te zien en we nemen de grote weg naar Parikia. Daar eten we en slenteren nog wat door de stad. Voor Revi koop ik een t-shirtje hier.

Kostos.

Lefkes.

Misschien wel de oudste inwoonster van Lefkes, ze was ver in de 90. Maar zeer vitaal, ze liep nog als een kiviet.

Faragas.

Parikia. Hier kwamen we ook met de boot aan, bij dit molentje.

19-6

Anja neemt een rust/strand dagje. Agnes en ik rijden naar de Butterfly Valley, niet ver van ons hotel. Nou zijn er niet heel veel vlindersoorten te zien, eigenlijk hebben we maar één soort gezien om precies te zijn... We lopen wat rond in de tuin waar verschillende soorten (fruit)bomen staan. Daarna rijden we naar de noordelijkste punt van het eiland. Daar beklimmen we de Mycenaean Acropolis. Een hele klim maar het uitzicht is fantastisch! Dan rijden we nog naar een andere punt bij Sancta Maria. Tussendoor picknicken we ergens aan zee. 's Avonds wil ik op tijd eten want ik wil nog foto's maken bij het molentje van de zonsondergang en van de stad tijdens het blauwe uurtje. Dit is onze laatste avond op Paros. Op het strand zit een jong Frans stelletje van de zonsondergang te genieten, zij willen wel poseren voor ons. En ook Anja fungeert als model, mèt wapperende sjaal. Als het blauwe uurtje voorbij is lopen we nog een paar uurtjes door de straatjes en steegjes van Parikia. Een mooie stad met prachtige winkeltjes, beslist geen rotzooi. Mooie sierraden en handgemaakte kunst.

Picknick pauze.

Top gehaald!

Bij Sancta Maria.

Weer terug in Parikia

Soms loont het de moeite even te wachten op beter licht...

Kijk hoe mooi de maan is...

20-6

Vandaag vertrekken we naar het volgende eiland: Santorini. De boot vertrekt om 11.45 uur en Dimitri brengt ons weg. Om 16.30 uur komen we aan. Bij de boot woren we opgehaald en naar ons hotel gebracht waar we de bovenste verdieping krijgen. 's Avonds eten we heel decadent in het restaurant naast ons hotel, zelden zo lekker gegeten! Mooi opgemaakt borden en heerlijke recepten.

Ik heb de boel al lang ingepakt als Agnes en Anja nog aan het stoeien zijn alles weer in de koffer te krijgen.

Nog een foto van het hotel en het zwembad.

Uiteindelijk alles er weer in gekregen.

Santorini in zicht!

Kijk hier verder voor het vervolg: week 26-2015