Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
  Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 25-2013

Weekje op vakantie in de Frankische Schweiz.

16-6

We vertrekken rond 6.15 uur en rijden naar Hammelburg. Daar is een boogwedstrijd aan de gang waar we even gaan kijken.

We rijden naar het hoger gelegen slot Saaleck.

Bad Neustadt. Een grote meiboom siert het plein.

Hoewel Franken onderdeel is van Beieren laten ze hier maar wat graag hun eigen vlag zien.

Dan komen we uit bij een kerk waar iets op handen is. Vanaf een bankje kijken we de boel eens rustig af. Er komt muziek aan te pas...

Diverse belangrijke en minder belangrijke kerkelijke figuren.

Er wordt een vlag gehesen...

En dan begint de optocht.

Dan gaat de hele stoet de kerk in. Een omstander vertelt ons dat er iemand wordt ingewijd als 'pfarrer' wat dat dan ook mag zijn. (Pater/pastoor of zo?)

Aufsess. Hier zullen we de komende dagen slapen bij de Familie Bäuerlein.

Het dorpsaanzicht wordt bepaald door het hogerop gelegen klooster.

De gemeente Aufsess heeft de grootste brouwerij dichtheid ter wereld. Er zijn vier brouwerijen op 1500 inwoners. Ze staan hiermee in het Guiness book of records. Tijd voor een biertje en een schnitzel dus.

17-6

Vandaag gaan we wandelen. We zetten de auto in Wüstenstein neer, zo'n 6 km van Aufsess. Lopen naar Kochemühle - Doos - Rabeneck - Saugendorf - Seelich en vervolgens weer terug naar Wüstenstein. Het is behoorlijk warm vandaag, zeker zo'n 30 graden.

Je ziet het wel weer: De vrouw doet het werk en de man zit op de trekker.

's-Avonds weer heerlijk eten in het dorp. Asperge tijd!

Ik had gehoopt dat de boel verlicht zou zijn maar helaas is dat niet het geval.

18-6

Vandaag huren we een electrische fiets. Dat kan bij het hotel-restaurant waar we 's avonds altijd eten. We rijden ermee naar Bamberg, een mooie oude stad met de bijnaam 'klein Venetië'. Een electrische fiets is best lekker in deze omgeving, het geeft tijdens bergje-op net dat beetje extra. De laatste 15 km is de accu helaas leeg en moeten we het op eigen kracht doen.

Halverwege de terugweg is onze fles water leeg en vragen we aan deze mensen, die in de schaduw op hun erf zitten, of we de fles mogen vullen. Eerst moeten we ieder een fles limonade leegdrinken, we moeten uitrusten op hun bankje in de schaduw en pas daarna krijgen we water. Duitsers zijn echt heel erg gastvrij en vriendelijk hoor.

En weer heerlijk gegeten in het dorp.

19-6

Vandaag maken we weer een wandeling. Die zagen we staan in de plaatselijke krant. Daarvoor rijden we naar Loffeld zo'n 30 km verderop. Het begint al gelijk steil de Staffelberg op. Bovenop is een kruis (natuurlijk), een kerkje en een mooi uitzicht. Aan de andere kant naar beneden, dat gaat wat geleidelijker gelukkig. We lopen dan naar 'Vierzehnheiligen' een mooie kerk. Daar komen we erachter dat rondlopen een beetje erg ver is en we lopen voor het grootste gedeelte dezelfde weg terug tot onderaan de Staffelberg. Vandaar een andere weg terug naar Loffeld waar de auto staat. Een pittige wandeling.

Gevalletje Japannertje 'maak jij een foto van mij dan maak ik er eentje van jou'.

In de kerk mocht je niet fotograferen... ik heb alleen die kaarsen in een donker hoekje gedaan. Het is een prachtig interieur in de kerk, veelal in witte tinten.

De Frankenweg is ook een onderdeel van de route naar Santiago de Compostela die Cees volgend jaar wil gaan lopen. In Duitsland bekend onder de naam Jakobusweg, aangeduid met de Jakobsschelp.

Zoek de herder.

En weer zo goed als terug bij de auto. Wederom de nodige kilometers gelopen. En een hete dag, zo'n 35 graden.

Vanavond zijn alle gasten uitgenodigd voor een bbq. Omdat mijn flitser in reparatie is en ik de geleende toch maar niet had mee genomen heb ik daar geen foto's van. We zaten onder een afdak en het was er te donker om zonder flits foto's te maken. Het eten was heerlijk, de gastvrouw had goed haar best gedaan!

20-6

Een man die hier ook een paar dagen logeert heeft een oud collega hier in de straat wonen en hij nodigt ons allemaal uit om de 'Brauwereiweg' te gaan doen met zijn traktor en aanhanger. Je gaat de de vier brouwerijen af die de gemeente heeft en als je hebt voldaan aan de voorwaarden van het bier drinken ontvang je een diploma.

Bruggetje over...

O nee, we gaan door het water!

Hij maakt een beetje een ommetje om ons dit te laten zien.

Cees is geintersseerd hoe het allemaal werkt bij deze traktor en Charlie geeft uitgebreid uitleg. We zijn ondertussen aangekomen bij de eerste brouwerij.

'Ausfahrt freihalten'.

Even voor de goede orde, ik heb nog nooit zo vroeg aan het bier gezeten en moet echt mijn best doen om het op te drinken, want ja het is toch een soort van examen hè?

Op naar de tweede brouwerij.

Bij de tweede brouwerij.

Ik ben er al bij de tweede brouwerij achter dat een klein glas ook goed wordt gerekend :)

De derde brouwerij, hier weer zo'n donker bier.

Hier eten we ook wat, anders kiep ik om.

Op naar de laatste brouwerij...

Het hele zooitje weer op de aanhanger.

En de vierde brouwerij in zicht, een thuiswedstrijd in Aufsess.

Het grote moment is daar: De diploma uitreiking!! Mooie woorden van Charlie en allemaal geslaagd!

Gefeliciteerd Thorsten!

Gefeliciteerd Cees!

Gefeliciteerd Franz!

En ik ook gefeliciteerd!

En lest best Barbara ook gefeliciteerd!

Zeg nou zelf... Wie behaalt er nou een diploma in zijn/haar vakantie?

21-6

Vandaag rijden we eerst naar de Eremitage. Een slot/park zo'n 5 km buiten de stad Bayreuth. We boeken een rondleiding door het slot en zijn de enige twee dus dat is lekker privé. In het slot en op twee plaatsen in het omliggende park zijn (antieke) waterfonteinen, erg mooi. De temperatuur is gezakt tot zo'n ideale 25 graden.

In afwachting van de gids die ons het slot zal rondleiden.

Eens per uur gaan de fonteinen een aantal minuten aan.

Je hebt dan de tijd naar de volgende fonteinen te lopen.

Daarna rijden we naar Schloss Fantasie. Daar is niet zoveel te beleven, tenzij je van een kunst galerie houdt dan zou je naar binnen kunnen gaan.

We rijden terug naar Aufsess en lopen de uitgepijlde 'rundgang' van Aufsess.

Kerkhofje van de plaatselijke adel.

En een klein joden kerkhof.

22-6

Vandaag is het alweer tijd om naar huis te rijden maar niet voordat we naar Kulmbach zijn gereden om het tinnen figuren museum te bezoeken. Tinnen figuren museum
Maar eerst vallen we met onze neus in de boter bij een klassiek auto- en motoren evenement.

Voor ze mogen wegrijden is er eerst een soort van inwijdingsritueel.

Maar voor het museum moeten we toch echt eerst weer een flinke klim maken want je kunt er niet met de auto naar toe rijden. We moeten daarvoor naar kasteel Plassenburg dat zoals de meeste kastelen hoog boven de stad ligt.

Hierna rijden we terug naar huis, al met al nog zo'n 600 km. In Emmerich gaan we nog eten en dan naar huis.