Home Gastenboek Roodbootje Alle andere weken Linke boel
Roodharigen Pieterpad Op straat Filmpjes Bemmel en omstreken
         

Week 23-2015

31-5

Ik ben me aan het 'inluisteren'. Radio op standje buren gerucht. Morgen met Mathieu naar zijn concert!

1-6

Wat een mooi concert was het! Ruim drie uur duurde het. Hij wist van geen ophouden, inclusief twee toegiften. Ik had geen camera mee genomen omdat ik had gelezen dat het niet mocht.

© Mathieu de Ruiter.

Gisteren ruim een kwartier(!!) aan de telefoon gezeten voordat ik een afspraak had voor de medische keuring. Die dame aan de telefoon was niet een van de snelste en zei gewoon soms minutenlang niks onderwijl ze zat te zoeken wanneer ik dan kon komen... Maar vandaag dan twee (!!) enveloppen met dezelfde inhoud en de afspraak. Nou dat vind ik dan weer overdreven werk-ijver en papierverspilling. Eentje was ook genoeg geweest.

2-6

Mijn warmshower gast vannacht, Holger uit Duitsland. Kwam in één dag helemaal uit Keulen gefietst, mistte het laatste pontje in Millingen waardoor hij helemaal via Nijmegen moest komen. Totaal 226 km. Petje af dat doe ik hem niet na.

5-6

Ik ga een aantal dagen met ma naar Polen. Zo'n dertig jaar geleden heeft zij een Poolse tweeling te logeren gehad uit de regio Katowice, een kolenmijn gebied. Toendertijd bedoeld minder goed bedeelde kinderen van een fijne vakantie te laten genieten in Nederland en in wat schonere lucht te laten vertoeven. Al die jaren heeft zij contact gehouden en ze is er samen met mijn vader een aantal keren geweest. Nu was het echter alweer twintig (!) jaar geleden dus de hoogste tijd voor een bezoek. Helaas is een van de jongens verongelukt bij een auto-ongeluk. Maar moeder Irena en andere zoon Marek en aanverwante familie leven gelukkig nog. Inmiddels is er een nieuwe generatie bij gekomen. Er zijn drie kleinkinderen die inmiddels ook allemaal de volwassen leeftijd hebben bereikt. Het oudste meisje was er helaas niet, zij studeert medicijnen in de Oekraïne. De andere twee gaan a.s. schooljaar studeren, eentje gaat voor architect studeren en de andere rechten. We hebben het ontzettend leuk gehad, zijn erg verwend en hebben allerlei uitstapjes met hun gemaakt.

Zoon Marek, ooit als 15 jarig jochie in Nederland. Eerste avond gaan we lekker aan de bbq.

Links mijn moeder, in het midden Ilona, de vrouw van Marek en rechts (groot-) moeder Irena. Zij wonen in het familiehuis. In Polen is het heel gewoon dat meerdere generaties in één huis wonen. Ze wonen wel ieder op een eigen verdieping met eigen voorzieningen. In feite is het de bedoeling dat Maciek, de zoon van Marek en Irena tzt met zijn evt vrouw ook in het huis komt te wonen.

Na het eten kersen plukken van eigen bomen.

6-6

Op ons verzoek bezoeken we vandaag als eerste het graf van Gregorz. De graven worden hier erg mooi bij gehouden. Het hele kerkhof staat vol met verse bloemen. Ik heb er verder geen foto's gemaakt omdat er een begrafenis bezig was.

Daarna nemen Marek en Ilona ons mee naar Katowice. We bezoeken als eerste een oude mijnwerkers buurt. Er heeft een renovatie plaats gevonden en nu wordt het weer populair om hier te wonen. De mijnen hadden vroeger eigen woonwijken voor de mijnwerkers. Het rood van de raamkozijnen wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden. Van oudsher was het rood omdat dat de kleur was die ook in de mijn werd gebruikt en die verf dus voorhanden was.

Tussen de woonblokken zijn binnenplaatsen. Sommige zijn onverhard en dienen uitsluitend als parkeerplaats maar deze is omgetoverd tot een grote tuin waar de bewoners elkaar ontmoeten.

Ah! Weer een putdeksel met een plaatsnaam erop!

Mooie mozaïek.

Centrum Katowice. Dit is het sport/concert gebouw.

Middelbare school.

Het langste en grootste flatgebouw van Polen. Zo'n 1000 woningen zitten erin.

Net buiten Katowice is een openlucht museum met houten huisjes.

Dan is er nog een feest in het dorp.

En dan zijn we nog allemaal uitgenodigd bij Marzena de vrouw van Gregorz. Marzena woont een stukje verderop in het dorp. Zij is architect en heeft zelf het huis ontworpen. Het is prachtig! Helaas heeft het noodlot er voor gezorgd dat ze er nooit samen met Gregorz heeft gewoond. Een half jaar voor het klaar was is Gregorz verongelukt. Nota bene op haar 35e verjaardag. Hoe triest kan het gaan in het leven... Ze is ook nooit hertrouwd en heeft alleen hun twee dochters opgevoed. Petje af.

Bbq is een soort van nationale sport hier. Niet alleen bbq, je wordt hier ontzettend volgepropt met eten. Je hebt het één nog niet op of het volgende wordt alweer opgediend.

Ilona en Marzena.